HTML

Mit vegyünk a gyereknek?

Szubjektív véleményhalmaz a kisgyermekes lét és a fogyasztói társadalom közös buktatóiról. Segítség kezdő gyermekeseknek, hogy mit érdemes megvenni és mit nem- szerintem. Ha írnál nekem, ide küldheted a leveled: pajala[kukac]freemail.hu

Címkék

adac (1) ágy (1) ajándék (4) alvás (1) anna peti gergő (1) asztaljegy (1) autó (1) baba (1) bababarát (1) bababónusz (1) babafalva (1) babakeksz (1) babakocsi (1) babaszakácskönyv (1) babyoutlet (1) bagoly doktor (1) bartos erika (1) bébiétel (1) bécs gyerekkel (1) beltéri játszótér (1) ben u ron (1) bili (1) bogi park (1) bölcső (1) brendon (2) cd (1) ceruzák (1) cipő (1) crayola (1) cumi (2) cumisüveg (1) danonino (1) dm (1) döntés (1) drleo (1) elfoglalt szülő (1) ételek (2) etetés (1) evőeszközök (1) expo (1) fakopáncs (1) filctoll (1) fogkefe (1) fürdőnadrág (1) geocaching (1) germicid c (1) gofri (1) grissini (1) gumicsizma (1) gyerekcipő (1) gyerekprogram (1) gyerekruha (2) gyerekülés (3) házi joghurt (1) helen doron (1) hellókarácsony (2) hinta (1) horgászat (1) horgászjáték (1) hotel (1) ikea (1) inbé (1) játék (1) játszócumi (1) játszóterek (1) kantáros nadrág (1) karrier (1) kerti játék (1) kinder szelet (1) kisgyerek (3) kismama (1) koncert (1) könyv (1) krémtúró (1) kupon (1) labda (1) lajos mari (1) lámpa (1) láz (1) lázcsillapítás (1) lázcsillapító (1) la leche liga (1) marketing (2) mikulás (1) mobiltelefon (1) mosogatógép (1) mosószer (1) nurofen (1) nyaralás (1) nyelvoktatás (1) nyulász péter (1) okosbaba (1) oralb (1) óvodai díj (1) panadol (1) partedli (1) patika (1) pelenka (3) pelenkafutár (1) pénzügyek (1) poronty (1) rágóka (1) rajzolás (1) salus (1) storyteller (1) supi (1) supy (1) színház (1) szórólap (1) szőrös papucs (1) tároló (1) társasjáték (2) teszvesz (1) törzsvásárló (1) tudatos vásárló (2) túró rudi (1) újszülött (1) uszoda (1) úszópelenka (1) vásárlás (1) vásárlási kultúra (1) védőoltás (2) vélemény (4) vida ági (3) zacher (1) zene (2) zenebölcsi (1) zöldek (1) zsubatta (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zsolt76: Sosem írtam még commentet semmilyen oldalra, de úgy látszik semmit sem lehet elég későn kezdeni...... (2012.02.12. 09:53) "Bababarát hotel"
  • tibro: szia, annyit hozzáfűznék még a dologhoz, hogy SZÜLETÉSI ANYAKÖNYVI KIVONATOT is kértek tőlünk. Err... (2010.02.15. 08:42) Személyi igazolvány és útlevél gyerekeknek
  • kovcserika: Sziasztok! A Bogi Parkot én is ismerem, és még másik kettőt is Bécsben: fun4kids és familyfun. Ez... (2009.11.23. 22:50) Beltéri játszóterek- Bogi Park
  • Ződgyík: Ezek általában egy nagyadag megszerzett vámmentes/lopott árút szoktak így elpasszolni. Ez az orga... (2009.10.13. 12:01) Pelenkafutár
  • Pajala: @PikPok: oh, hello, PikPok! A gyerekülés szabványánál az ECE R44/04 vagy R44/03 jelölést kell kere... (2009.09.25. 17:45) Használt gyerekülés: biztonságos?

Babakelengye

2009.07.28. 13:48 Pajala

Alant egy végtelenül hosszú cikk a babakelengyéről- csak ráérősöknek és mazochistáknak..

(eredetileg a tehogyan.hu számára készült, ott egy módosított változat jelent meg)
 
......
 
 
Sose felejtem el azt a szenvedést, amikor kb. 32 hetes terhesen egy háborítatlan pihenést tervbe véve hazaestem a munkából, és váratlanul betoppant a védőnőm, hogy FELOLVASSA, mik az elengedhetetlen kellékei egy vadiúj gyermek fogadásának. A téma annál is inkább hidegen hagyott, mert addigra a sógornőm már egy fél padlásnyi gyerekruhát és egyéb tartozékot cipelt át hozzánk, amivel az első másfél évet gond nélkül kihúzhattuk (a többes számba elsősorban az drága gyermeket és az újdonsült szülőket értve, mert a sógornőnek vélhetően hamarabb sikerült a felszabadult helyet újra feltöltenie.) Nos, a fentiek után talán nem meglepő, hogy fogalmam sincs, pontosan hány bucizásra kész rugdalózóval vártuk a dedet, és mindig csodálattal szemléltem azokat, akik más „babakelengye” listák összeállításánál konkrét darabszámokkal álltak elő a rövid ujjú pólókat illetően. Hogy mégiscsak adjak valamiféle támpontot, hát azt mondhatom, hogy a pelenkán kívül 5-6-nál többet tuti nem kell semmiből sem beszerezni (ez mondjuk egy gyerekre értendő, ikreknél kéretik mindent a megfelelő gyerekszámmal szorozgatni).

 
Hogyan kezdjünk neki?
Leginkább talán saját és/vagy hitvesi/pártfogói, de mindenképpen erősen feltöltött bankszámlával. Ha ez megvan, akkor nem számít a darabszám (ld. fent).
Ha nincs ilyen számlánk, akkor először is gondolkodjunk (akinek az erkölcsi meggyőződésével ellenkezik a gyerek használt ruhákba bújtatása, az ugorja át a következő bekezdést):
mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, akitől lehet(ne) kölcsönkérni ruhát. Statisztikai adatokkal ugyan nincs alátámasztva az előző állítás, de az empíria ezt mondatja velem. A kulcsszó itt a „kérni”: mi például tényleg csak azoknak adtuk tovább a ruhákat, akik kifejezték ezzel kapcsolatos igényüket. Ők viszont nem tudták olyan sokszor kimosni a göncöket, hogy eltűnjön a címkéről a nevünk, így mindent vissza is kaptunk (a jelölés nem sóhersági kérdés, inkább praktikum: mástól is kaphatnak ugyanis bodykat az újdonsült szülők.) A nagyon kezdő ruhacsomag ráadásul olyan gyorsan tud forogni, hogy két gyerek között még simán visszaérkezik egy másik családtól. Innét kezdve minden csak a logisztikán múlik. Szép dolog az „együtt szülünk majd a barátnőnkkel” érzés, de legyen eszünk. Csak néhány hónap különbség, és spóroltunk ötvenezret.
 
Ha a ruhákat már megkaptuk a barátnőktől, a családtól is kérhetünk segítséget: valami oknál fogva ugyanis minden magyar háztartásban kallódik egy műanyag kiskád- leendő nagyiktól ingyen beszerezhető. A segítségnyújtás öröme állítólag növeli az egyéni boldogságérzetet, így a tranzakcióval lesz egy kiskádunk és ráadásként egy boldog anyósunk. A nagyik időnként ruha-téren is nagyon aktívak, ilyenkor kerülnek elő magunk és hitvesünk 30 évvel ezelőtt hordott horgolt kissapkái, rosszabb esetben nyloningecskéi. Nálunk is van a padláson egy „S” feliratú ruháscsomag. „S” azt jelenti, „sajnos...”. Szerintem a ruhák legyen a barátnők gondja, a kád a nagyiké.
 
Ha valami oknál fogva mégis az a majdnem nulla valószínűségű helyzet állna elő, hogy nem tudunk kölcsönkérni, akkor vegyünk használt dolgokat a neten (pl. teszvesz.hu) vagy a turkálóban. Ebben az esetben kéretik nem fennhangon szidalmazni a ruhák méretjelzését tartalmazó címkéket gondosan vagdosó anyukákat, végülis mégiscsak nekik köszönhetjük a second handet.
 
 
Akár használt, akár új dolgai lesznek a kicsinek, elképzelhető, hogy néhány problémával szembe kell néznünk, például:
Fogalmunk sincs, hogy mekkora lesz a bébi- ez így van, ne essünk kétségbe, ha a kórházban 5 centit túllóg a body a gyerek kezén. Minden első gyerekes ilyen idétlen formában viszi haza a kölyköt a kórházból (konkrétan tudom, hogy van, aki a másodikat is); a dolog nincs a gyerek pszichés fejlődésére negatív hatással.
Valamiből nem vettünk eleget- ebben az esetben abban az örömben lehet részünk, hogy a szülés után először végre legálisan és egyedül hagyhatjuk el a lakást, hogy elrohanjunk egy létfontosságú rugdalózóért. Több kísérlet igazolta, hogy a vásárlással töltött egy órában a nagymamára bízott újszülött nem bír éhen halni, és a percenkénti telefonhívások hangja mellett is békésen tud szunyókálni.
Megvettünk egy csomó felesleges cuccot: ciki, de ne vacakoljunk velük sokat; adjuk el a neten, vagy ajándékozzuk el őket, amíg ki nem mennek a divatból.
Neten vásároltunk, és a minőség nem egyezik az elvárásainkkal: ez egy nagyon-nagyon kellemetlen helyzet. A legtöbben úgy oldják meg a kérdést, hogy az Interneten tovább értékesítik a terméket. Ezt mindenkinek a lelkiismeretére bízom.
Bőség zavara- melyiket válasszam? Ez a párszáz forintos bodynál nem nagy horderejű kérdés, de például a babakocsinál tud fejtörést okozni. Ha tökéletesen tanácstalanok vagyunk, akkor vegyünk egy használtat olcsón, és pár hónap múlva a pudingelv (ti. hogy a próbája az evés) alapján látjuk majd, hogy legközelebb milyet nem választunk. Esetenként a bababolti eladók is tudnak segíteni, mi például külföldön vettük a babakocsinkat, és amikor mondtam a nőnek, hogy Magyarországra visszük, úgy tűnt, szűkült a kínálat, mert ezt felelte: „Akkor maguknak csak a nagy kerekű jó”.
 
És most jön a fő kérdés: Mit szerezzünk be?
(Teljesen alapcsomag- a teljesség igénye nélkül)
 
Ruhákat:
Öltöztetésre az az ökölszabály vonatkozik, hogy a babán egy réteggel legyen több ruha, mint anyán (kánikulában még annyi plusz sem kell.)
Az első időszakban a lábfejes rugdalózók praktikusabbak, zoknival elég macerás bajlódni. Bodykra mindenképp szükségünk lesz, sapka is kell, és ha kapunk kisméretű hálózsákot, az nagyon praktikus. Télen a babákat pár hetes korukig nem szokták nagyon levegőre vinni, ezzel érdemes számolni, mert ennek megfelelően a legkisebb méretű meleg, kinti ruhákból nem érdemes nagy darabszámot beszerezni. (Annyi azért legyen, hogy a bébi tüdőgyulladás nélkül haza tudjon jutni a kórházból). Kesztyűt és sálat a legkisebbek nem használnak. Cipő sem kell, szerintem, a télieknek sem, amíg zsákba vannak bugyolálva a babakocsiban.
 
Utazási kellékeket:
Autóba bébihordozó még akkor is jó ha van, ha történetesen a család egyébként nem rendelkezik saját gépjárművel. Különleges esetekre ugyanis sofőr könnyebben található, mint sofőr bébihordozóval.
Hordozó kendőt csak akkor vegyél, ha hajlandó vagy időt áldozni a kötések megtanulására is. Tapasztalatom szerint a szélesebb anyukák- különösen az első időkben- kényelmesebben tudják használni a kendőt, mint az egyszálbelűek. Ilyenkor ugyanis a gyerek szinte fekvő helyzetben van a kendőben, ezért nem árt, ha anya legalább olyan széles, amilyen hosszan szeretne feküdni a gyermek.
A kengurut csak egy hónapos kortól javasolják- nem kell előre megvenni, jobb, ha bele tudod próbálni a gyereket. Ha téli gyerekkel szeretnél kengurut használni, figyelj rá, hogy megfelelő overallt válassz hozzá (kétlábút- nem vicc, van olyan is, aminek az alja hálózsákszerűen egyben van.) És ide kell majd a cipő is! (Utóbbiak vonatkoznak a kendőre is.)
 
Bútorokat:
A kiságyat apa legkésőbb a család másik felének kórházi kötelező négy napja alatt állítsa össze. Bele a matrac mindenkinek meggyőződése szerint lehet a sima, kemény, 3 centis szivacstól a kókuszig minden köztes állapotú cucc is. Ha van hálózsák, a nyári babáknak lényegében más ágynemű nem kell (szerintem a lepedő sem, ha varrtál elég huzatot a matracra:)) Télen viszont lehetséges, hogy elkél még egy takaró a hálózsákra, de ha nem muszáj, ne legyen. Minél kevesebb cuccot tud a fejére húzni a gyerek, annál jobb. Fejvédő a kiságyba szintén nem létszükséglet. Légzésfigyelő hasznos lehet, de tanuld meg hozzá, hogyan kell szükség esetén újraéleszteni a babát, mert a mentő állítólag fizikailag képtelen időben kiérni, ha baj van.
Külön pelenkázó nélkül is van élet a Földön, én speciel jobban szerettem pelenkázni a padlóra tett szivacson (nem nagyon tud róla nagyot esni a gyerek), de ha várhatóan sokat lesz gerincbeteg nagymamára bízva a gyerek, akkor szerezzünk be legalább egy kiságyra fektethető pelenkázólapot. A legpraktikusabb a fürdőben kialakítani a pelenkázó részleget.
Ruhatárolásra a komód a legalkalmasabb bútordarab.
 
Egyebeket:
Fürdőlepedőből legyen 3-4 darab, állati sokszor lepisilik...
Textilpelenka a gyerek feje alá, és törölgetésre; indíts 10-zel, ha sokat bucizik a gyerek, legfeljebb visszamész még 20-ért..
Pelus és popsitörlő nélkül be se menj a kórházba. Újszülött pelusból max. 1 csomaggal vegyél, sokan már a szülőszobán se férnek bele. Popsitörlőből sem érdemes nagy mennyiséget felhalmozni- egyes babáknak ugyanis érzékeny a bőre rá. Ja, és ne a radiátoron tárold...
Lázmérőből és körömvágóollóból előírás szerint saját kell a gyereknek. Ezzel én tökéletesen egyetértek, csak magam a gyakorlatban nem követem. Persze, ha cumis lázmérőt szeretnél, akkor tényleg nem árt, ha a család felnőtt tagjai nem azt használják. (Én még nem próbáltam a cumis lázmérőt, de így látatlanban zseniális ötletnek tűnik.) Egyes vélemények szerint a baba szennyes ruháit is külön kell gyűjteni és mosni. Ez is csak hitvallás kérdése. 
Cumi és cumisüveg: még nem láttam olyan kismamacsomagot, amiben ne lett volna cumi. Tehát nem kell előre megvenni. Ha véletlenül olyan reklámcsomagot kapnál, amiből ezek kimaradtak, akkor amíg kórházban vagy, a család be tudja szerezni őket. Mindenféle sterilizáló csodaszerkezetek kaphatók ezekhez- ha konkrétan nem esett trágyadombra a gyerek cumija, akkor szerintem elég a kifőzés is a fertőtlenítéshez. A nagyon újszülöttek és az ennél csak kicsit öregebbek a kiságy végénél tovább nemigen szoktak tudni cumit köpni. Ott meg ritkán van trágyadomb. Viccen kívül, a koraszülötteknél feltehetően elvárható a nagyobb körültekintés e kérdésben, náluk megfontolandó egy ilyen ügyes-okos szerkezet beszerzése, annál is inkább, mert nagyobb a valószínűsége, hogy tápszeresek lesznek- tehát többet használnak cumisüveget, mint egy csak szopós baba.
Fülpiszkáló nélküli háztartásba nem adnak ki köldökcsonkkal gyereket a kórházból- ezt ne tessék elfelejteni (alkoholt majd felír a doki, hintőport is, azt hiszem.)
 
 
Ha a fentieket beszerzed, már haza tudod vinni a gyereket a kórházból, tudod hol altatni, be tudod pelenkázni, meg tudod fürdetni, fürdés után fel tudod öltöztetni, és még meg is tudod etetni. A többi jön magától.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vasarolaszulo.blog.hu/api/trackback/id/tr551273582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2itailor 2009.07.28. 20:45:17

Korrekt és átfogó :) Hasonló elvek és körülmények mentén nevelkedtek az én gyerekeim is.

Pajala · http://vasarolaszulo.blog.hu/ 2009.08.01. 16:29:44

@2itailor: köszi:)

viszont a fürdőlepedőt kihagytam, most vettem észre. pedig az kell..
süti beállítások módosítása