HTML

Mit vegyünk a gyereknek?

Szubjektív véleményhalmaz a kisgyermekes lét és a fogyasztói társadalom közös buktatóiról. Segítség kezdő gyermekeseknek, hogy mit érdemes megvenni és mit nem- szerintem. Ha írnál nekem, ide küldheted a leveled: pajala[kukac]freemail.hu

Címkék

adac (1) ágy (1) ajándék (4) alvás (1) anna peti gergő (1) asztaljegy (1) autó (1) baba (1) bababarát (1) bababónusz (1) babafalva (1) babakeksz (1) babakocsi (1) babaszakácskönyv (1) babyoutlet (1) bagoly doktor (1) bartos erika (1) bébiétel (1) bécs gyerekkel (1) beltéri játszótér (1) ben u ron (1) bili (1) bogi park (1) bölcső (1) brendon (2) cd (1) ceruzák (1) cipő (1) crayola (1) cumi (2) cumisüveg (1) danonino (1) dm (1) döntés (1) drleo (1) elfoglalt szülő (1) ételek (2) etetés (1) evőeszközök (1) expo (1) fakopáncs (1) filctoll (1) fogkefe (1) fürdőnadrág (1) geocaching (1) germicid c (1) gofri (1) grissini (1) gumicsizma (1) gyerekcipő (1) gyerekprogram (1) gyerekruha (2) gyerekülés (3) házi joghurt (1) helen doron (1) hellókarácsony (2) hinta (1) horgászat (1) horgászjáték (1) hotel (1) ikea (1) inbé (1) játék (1) játszócumi (1) játszóterek (1) kantáros nadrág (1) karrier (1) kerti játék (1) kinder szelet (1) kisgyerek (3) kismama (1) koncert (1) könyv (1) krémtúró (1) kupon (1) labda (1) lajos mari (1) lámpa (1) láz (1) lázcsillapítás (1) lázcsillapító (1) la leche liga (1) marketing (2) mikulás (1) mobiltelefon (1) mosogatógép (1) mosószer (1) nurofen (1) nyaralás (1) nyelvoktatás (1) nyulász péter (1) okosbaba (1) oralb (1) óvodai díj (1) panadol (1) partedli (1) patika (1) pelenka (3) pelenkafutár (1) pénzügyek (1) poronty (1) rágóka (1) rajzolás (1) salus (1) storyteller (1) supi (1) supy (1) színház (1) szórólap (1) szőrös papucs (1) tároló (1) társasjáték (2) teszvesz (1) törzsvásárló (1) tudatos vásárló (2) túró rudi (1) újszülött (1) uszoda (1) úszópelenka (1) vásárlás (1) vásárlási kultúra (1) védőoltás (2) vélemény (4) vida ági (3) zacher (1) zene (2) zenebölcsi (1) zöldek (1) zsubatta (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zsolt76: Sosem írtam még commentet semmilyen oldalra, de úgy látszik semmit sem lehet elég későn kezdeni...... (2012.02.12. 09:53) "Bababarát hotel"
  • tibro: szia, annyit hozzáfűznék még a dologhoz, hogy SZÜLETÉSI ANYAKÖNYVI KIVONATOT is kértek tőlünk. Err... (2010.02.15. 08:42) Személyi igazolvány és útlevél gyerekeknek
  • kovcserika: Sziasztok! A Bogi Parkot én is ismerem, és még másik kettőt is Bécsben: fun4kids és familyfun. Ez... (2009.11.23. 22:50) Beltéri játszóterek- Bogi Park
  • Ződgyík: Ezek általában egy nagyadag megszerzett vámmentes/lopott árút szoktak így elpasszolni. Ez az orga... (2009.10.13. 12:01) Pelenkafutár
  • Pajala: @PikPok: oh, hello, PikPok! A gyerekülés szabványánál az ECE R44/04 vagy R44/03 jelölést kell kere... (2009.09.25. 17:45) Használt gyerekülés: biztonságos?

Minden csak logisztika...

2008.11.24. 14:14 Pajala

Ma nem írok semmiféle vásárlásról. De eszembe jutott valami, amivel nem fogom megváltani a világot, de megosztom. Öreg rókáknak nem való, inkább első gyerekkel "rendelkezőket" érint a dolog, közülük is csak a nagyon elfoglaltakat. Filozófiaóra indul!

Fórumokban lehet találkozni a "falhoz csapkodnám időnként a kölyköt" kontra "minden csupa rózsaszín mióta van gyerek" anyukák csatározásaival. Utóbbiaknak valószínűleg jó modellt örökített át a család (vagy nem kell házimunkát végezniük, mert a család pénzből is jó adagot örökített át), de nem mindenki ilyen szerencsés.

Az a tapasztalatom, hogy a legtöbb anyuka így működik: "ha leteszem végre a kölyköt aludni, akkor fellélegezhetek, és leülhetek a fenekemre (rusztikusabb kifejezést kedvelőknek: seggemre), hogy elküldjem azt az emilt a csajoknak".

Tegyük fel, hogy a gyerek reggel 7-kor kel, ebéd után alszik másfél-két órát, aztán este 8-ig pörög (ha nem 9-ig, ugye..). Ezzel a módszerrel anyának van bruttó másfél-két boldog órája napközben, de ez se az igazi; közben ugyanis kicsit izgul, hogy nehogy a szomszéd most kezdjen el fúrni, mert akkor oda a boldogság.  Ráadásul amíg házimunkát végez, ott sertepeltél a gyerek, nem halad rendesen, amit bepakol, azt a kölök kiszórja, tök macerás az egész ügy, estére katasztrófasújtotta terület a lakás az összes benne lakóval együtt.

 

A másik módszer viszont kifejezetten korán kelőkre vagy későn fekvőkre adaptálható: ha úgy fogjuk fel a dolgot, hogy amíg a gyerek ébren van, addig nem kell dolgoznunk, akkor minden más csak a logisztikán múlik: vagy belefulladunk a koszba, vagy akkor végzünk házimunkát, amíg a gyerek alszik (hát, porszívózni mondjuk nem ajánlott). Így reggel ekészülhet a reggeli mellett az ebéd, meg a tízórai, a délutáni alvásidő alatt az uzsonna, meg a vacsi, plusz lemegy a mosás-vasalás-felmosás, és akkor már egész jól állunk. Tudom, tudom, mindenhol azt írják, hogy a gyereket be kell fogni a főzésbe, mert milyen szívesen segít, és milyen frankón megtanul majd sütni-főzni.. Könyörgöm, egy kétéves?? Ne is legyen a konyhában, amíg valami fő a gázon... Meg az egész ügy kivitelezhetetlen, ha több gyereket tartunk otthon.

Ez utóbbi módszerrel van napi nettó 3-4 pörgős óránk, a többi időt meg együtt tudjuk tölteni a gyerekkel. Játszva. Együtt és nem csak mellette. Ha egyszer vissza kell menni dolgozni GYED után, akkor se lesz több időnk a háztartásra, csak kevesebb a gyerekre.

Persze, az egész csak elmélet, lehet kifogásokat keresni, hogy kell porszívózni is (én nem szoktam mindennap), meg ott a kert is (télen pl. nem nagyon kell vele foglalkozni), meg a kutya, stb., és tényleg van olyan, aki nem tud így működni, mert pl. dolgoznia is kell valamikor.

Ami fontos lehet, az a szemlélet, hogy addig pihenünk, amíg alszik a gyerek, vagy addig, amíg ébren van. Nem akarok kioktatni senkit, csak leírtam, mit gondolok. És ha valakinek a felmenői azt vallják, hogy a "gyerek az probléma", akkor nem könnyű megtalálni az egyszerűbb utat. Tapasztaltam a saját bőrömön.

(azért tegyük hozzá, szerintem még a jó logisztikus is-ha őszinte- bevallja, hogy néha-néha ő is falhoz csapkodná a gyerekét)

Ti mikor pihentek? 

Nálatok minden rózsaszín? Írjátok meg, hogy csináljátok, hadd okuljunk belőle!

 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vasarolaszulo.blog.hu/api/trackback/id/tr2785884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alicecsodaorszagban 2008.11.24. 15:42:38

szia!

először is szeretnm kifejezni "nagyontetszésemet" a bloggal kapcsolatban. mostanában olvasgatom, és igyekszem időnként vissza - vissza is nézegetni.
nagyon hasznos és jó stílusú.

a posthoz:

én most pihenek. nem volt ez mindig így, a gyerkőc korszakaival változott. gyakorlatilag az ébren töltött idejépban max mosógépbe pakolás, teregetés, némi főzés fér bele, az egyéb tennivalókat akkor csinálom, mikor délután alszik. és ha gyors vagyok, akkor marad egy -egy félórám olvasgatásra is, vagy ha olyat főzök, ami mellett nem kell ott állni.
igyekszem a legtöbb időt vele tölteni, mert már csak 3 hónapunk van az oviig, és ez olyan vészesen közeledik.Meg élvezem, hogy már lehet vele rendesen játszani, pl imád matricázni, autózni, gyurmázni stb.Nem tudom, de én kifejezetten élvezem, hogy újra ilyeneket csinálhatok, teljesen átszellemülten gyűjtöttem nemrég a gesztenyét, meg a faleveleket is vele :)

én nem vagyok "rózsaszín", a napi mit főzzek - főzés- romeltakarítás- állandó pakolás - fél óra múlva ugyanolyan az egész- hisztizés öltözéskor- éjjeli bagoly nem alvás-nem tudok egy rohadt műsort megnézni, stb körforgás ölelésében telnek a napjaim.

alicecsodaorszagban 2008.11.24. 15:52:57

eddig este lazítottam, de néhány hete borzasztóan elfajult az esti lefekvés dolog. eddig szépen működött, de néhány hete nem akar lefeküdni időben, hiába tesszük be az ágyba akár egy órát is próbál elaludni, aztán egyszer csak, elkezd sírni, és mászik kifelé. hiába meseolvasás, simogatás, úgy tesz, mint aki jól végezte dolgát, és egy idő múlva felpattan és kijön. nem tudjunk mihez kezdjünk. egyébként mindegy, hogy mennyire fáradt, hogy fél órát alszik délután vagy hármat. eddig nem voltam a keltegetés híve, de úgy döntöttünk reggel felkeltjük. mivel jót sétáltunk a hidegben, már láttam, alig várja, hogy mehessen aludni. kíváncsi vagyok, mi lesz este. az igazsághoz hozzá tartozik, hogy apa nem volt itthon egy hónapig, külföldön dolgozott, és ez a téma akkor kezdődött. valaki tud tanácsolni valamit?

Pajala · http://vasarolaszulo.blog.hu/ 2008.11.24. 16:06:17

alicecsodaorszagban 2008.11.24. 15:42:38

Egyszer azt mondta egy ismerősöm (neki már 11 éves a lánya): "tudod, az a rossz, hogy amikor a gyereked 3 éves lesz, minden sokkal egyszerűbb már vele, és újra kinyílhatna a világ, akkor meg elmegy oviba!" hát, van benne valami..

A játékokról meg csak annyit, hogy a múltkor nagymamánál aludtak a gyerekeink- mi meg itthon élveztük, hogy hozzájutunk a duplohoz... Ráadásul újra tök "legálisan" mehetünk gyerekkoncertre, Csodák Palotájába, mindenhova:))

/a "nagyontetszésért" meg külön köszönet!/

Pajala · http://vasarolaszulo.blog.hu/ 2008.11.24. 16:14:56

alicecsodaorszagban 2008.11.24. 15:52:57

az alvással kapcsolatban sajnos nem sok mindent tudok mondani- az valóban elég gyanús, hogy az apa távollétekor kezdődött.
Nálunk a szobatisztasággal adódtak problémák hektikus időszakban, aztán egy hétvégén elhangzott a mondat: "Apa, ne menj el dolgozni!" és nem ment. Azóta nincs gondunk... Nem hiába van ezeknek a csöppöknek 2 szülőjük! de marha nehéz ezeket lekezelni az otthon lévő félnek. és nem mindig mondhatja azt a másik, hogy "nem megyek dolgozni".

alicecsodaorszagban 2008.11.24. 17:47:54

köszönöm a gyors választ! igen valóban nagyon nehéz volt kettesben, meg naponta százszor meghallgatni "apa hol van? - elment repülővel - soká jön apa... :( " már két hete hazajött, de még mindig úgy ébred a Manó, "hol van apa? szerdán jön apa, apa elment repülővel"

sajnos a wc nekünk még mindig nem megy. azt hittem megérik rá, nem erőltettem, persze már egy ideje ez a téma. amikor elkezdtük az első két nap nagyon ügyes volt, de nem szólt, hanem mindig elcsíptük a pisit. utána meg megunta, és nem szól, hanem bepisil, és nem is hajlandó ráülni a wc-re. (a bilire egyáltalán nem volt hajlandó, úgyhogy az hanyagoltuk is) a harmadik ilyennél visszaadom a pelust. vagy egyszerűen vegyem le teljesen, és két három pepisilős nap után szólni fog? az a helyzet, hogy mindennel úgy volt, hogy amíg ő nem határozta el, én hiába mutogattam, meg ösztökéltem. pl, hogy ne a markába fogja a ceruzát. egyik nap egyszer csak rendesen fogta. és minden egyéb más. csak már nincs túl sok idő az oviig, hogy kivárjuk a megfelelő pillanatot, vagy nemis tudom

Pajala · http://vasarolaszulo.blog.hu/ 2008.11.24. 21:13:44

alicecsodaorszagban 2008.11.24. 17:47:54

igen, a szobatisztaság kérdése ilyennek tűnik nekem is: csinálhatsz/ígérhetsz/kérhetsz akármit, ha a gyerek nem akarja, nem csinálja. közben azt olvasod az összes létező portálon/babaújságban/könyvben, hogy légy türelmes, kedves és mosolygós, és úgyis megérik majd a gyerek, aztán ripsz-ropsz, tökéletesen működik minden... így aztán még bűntudatot is érzel, ha fel mered húzni magad azon, hogy már az ötödik váltás ruhát adod aznap a gyerekre... lehet, hogy kéne indítani egy blogot: szobatisztasag.blog.hu, ahová mindenki elküldhetné a saját történetét?? Olyan sokaknál probléma ez.
süti beállítások módosítása