HTML

Mit vegyünk a gyereknek?

Szubjektív véleményhalmaz a kisgyermekes lét és a fogyasztói társadalom közös buktatóiról. Segítség kezdő gyermekeseknek, hogy mit érdemes megvenni és mit nem- szerintem. Ha írnál nekem, ide küldheted a leveled: pajala[kukac]freemail.hu

Címkék

adac (1) ágy (1) ajándék (4) alvás (1) anna peti gergő (1) asztaljegy (1) autó (1) baba (1) bababarát (1) bababónusz (1) babafalva (1) babakeksz (1) babakocsi (1) babaszakácskönyv (1) babyoutlet (1) bagoly doktor (1) bartos erika (1) bébiétel (1) bécs gyerekkel (1) beltéri játszótér (1) ben u ron (1) bili (1) bogi park (1) bölcső (1) brendon (2) cd (1) ceruzák (1) cipő (1) crayola (1) cumi (2) cumisüveg (1) danonino (1) dm (1) döntés (1) drleo (1) elfoglalt szülő (1) ételek (2) etetés (1) evőeszközök (1) expo (1) fakopáncs (1) filctoll (1) fogkefe (1) fürdőnadrág (1) geocaching (1) germicid c (1) gofri (1) grissini (1) gumicsizma (1) gyerekcipő (1) gyerekprogram (1) gyerekruha (2) gyerekülés (3) házi joghurt (1) helen doron (1) hellókarácsony (2) hinta (1) horgászat (1) horgászjáték (1) hotel (1) ikea (1) inbé (1) játék (1) játszócumi (1) játszóterek (1) kantáros nadrág (1) karrier (1) kerti játék (1) kinder szelet (1) kisgyerek (3) kismama (1) koncert (1) könyv (1) krémtúró (1) kupon (1) labda (1) lajos mari (1) lámpa (1) láz (1) lázcsillapítás (1) lázcsillapító (1) la leche liga (1) marketing (2) mikulás (1) mobiltelefon (1) mosogatógép (1) mosószer (1) nurofen (1) nyaralás (1) nyelvoktatás (1) nyulász péter (1) okosbaba (1) oralb (1) óvodai díj (1) panadol (1) partedli (1) patika (1) pelenka (3) pelenkafutár (1) pénzügyek (1) poronty (1) rágóka (1) rajzolás (1) salus (1) storyteller (1) supi (1) supy (1) színház (1) szórólap (1) szőrös papucs (1) tároló (1) társasjáték (2) teszvesz (1) törzsvásárló (1) tudatos vásárló (2) túró rudi (1) újszülött (1) uszoda (1) úszópelenka (1) vásárlás (1) vásárlási kultúra (1) védőoltás (2) vélemény (4) vida ági (3) zacher (1) zene (2) zenebölcsi (1) zöldek (1) zsubatta (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zsolt76: Sosem írtam még commentet semmilyen oldalra, de úgy látszik semmit sem lehet elég későn kezdeni...... (2012.02.12. 09:53) "Bababarát hotel"
  • tibro: szia, annyit hozzáfűznék még a dologhoz, hogy SZÜLETÉSI ANYAKÖNYVI KIVONATOT is kértek tőlünk. Err... (2010.02.15. 08:42) Személyi igazolvány és útlevél gyerekeknek
  • kovcserika: Sziasztok! A Bogi Parkot én is ismerem, és még másik kettőt is Bécsben: fun4kids és familyfun. Ez... (2009.11.23. 22:50) Beltéri játszóterek- Bogi Park
  • Ződgyík: Ezek általában egy nagyadag megszerzett vámmentes/lopott árút szoktak így elpasszolni. Ez az orga... (2009.10.13. 12:01) Pelenkafutár
  • Pajala: @PikPok: oh, hello, PikPok! A gyerekülés szabványánál az ECE R44/04 vagy R44/03 jelölést kell kere... (2009.09.25. 17:45) Használt gyerekülés: biztonságos?

Gyerekzsúr

2009.07.06. 16:04 Pajala

Bár a nyári szünet nem tipikusan a szülinapi partik ideje, mostanában több gyerekzsúrhoz köthető írásba is belefutottam, gondoltam, megosztom (meg kiegészítem).

Amikor az ember lánya először szembesül vele, hogy a szeme fénye szeretné az összes ovistársát meghívni a lakásba (jobb esetben a kertbe) egy délutánra, ráadásul mindannyiójukat egyszerre, hát, nem a mennyei boldogság érzete az első, amit hirtelenjében érezni fog. Ettől függetlenül egy gyerekzsúr még nem a világ vége (csak majdnem), és legjobb, ha nem aggódunk rajta különösebben sokat. Nézzük, milyen akadályokat kell leküzdeni:

Költségvetés

Ez a legfontosabb kérdés, döntsük el, hogy 10 ezret vagy 90-et szánunk a bulira. Véleményem szerint a népszerűségi indexünk változása nem függ az összeg nagyságától (legalábbis a gyerekek körében), persze azt is el kell dönteni, hogy a gyerekeket vagy a szüleiket akarjuk-e lenyűgözni.

Ha már tudjuk, hogy mennyi a pénzünk rá, könnyű meghatározni, hogy hol legyen a buli? És akkor már azt is tudjuk, hányan férnek majd el.

A meghívottak és a meghívók

Bizonyos szempontból az a jobbik eset, ha a gyermek az összes ovistársát meghívja. A rosszabb, ha mondjuk csak kettőt hagy ki. Nehéz lesz nekik megmagyarázni, hogy azért őket is szeretjük. Lehet próbálkozni azzal, hogy a gyerkőc diszkréten adja át a többieknek a meghívót, de kicsi az esélye, hogy menni fog. Kevésbé romantikus, de 21. századi és olcsó a meghívás, ha a szülők e-mail címére küldünk értesítést a buliról, meg arról, hogy az ő csemetéjüket is várjuk.

Kaja és italok

Ha chipsmentes bulit szeretnénk, akkor Vrábel Kriszta menüjét nyugodtan másolhatjuk innét: Dolce vita: Gyerekzsúr, illetve most a Líra könyvesboltok nagy nyári akciójában találtam rá Frank Júlia gyerekzsúros könyvére; 400 Ft-ért nem nagy kockázat megvenni. Nyilván a neten még vagy 1000 helyen találhatunk alkalmas recepteket, nem érdemes végignézni: a gyerek, ha éhes, eszik, melegszendvics általában tuti befutó, pizzából,  pogácsából is tudnának enni akár naponta. A lényeg inkább a kis méret, ami az odafutok-bekapom-már megyek is időintervallum alatt elfogyasztható.

Ital legyen olyan, ami nem hagy különösebb nyomot a ruhán, limonádénál bonyolultabb cuccra kevés gyerek vágyik (bár van, aki nem szereti a citromot, mondjuk neki ne a bodzaszörp legyen az alternatíva).

Tortából tapasztalatom szerint a csupahab-csupavaj-csupacsoki kevésbé népszerű, mint egy sima gyümölcstorta, amiből még egy óvodás is képes végigenni egy szeletet.

Arcfestés, légvár és egyáltalán milyen játékok legyenek

Eszünkbe ne jusson foglalkoztatni a gyerekeket. Ez nem azt jelenti, hogy menjünk el hazulról, ha kell, legyünk ott, de tökjó játékokat találnak ki maguknak, ha hagyjuk. Ha kertben lehetünk, az nagyban megkönnyíti a helyzetet. Szerintem tökéletesen elég, ha összegyűjtünk egy kupac kidobandó cuccot- például rengeteg nagyméretű kartondobozt, műanyag palackokat, sok-sok labdát, plédeket, esetleg festéket- de az már csak a nagyon  vagy legalábbis eléggé bevállalósoknak. Ha egy csapat gyerek ezekkel nem tud eljátszani, akkor etetni sem érdemes őket....

Nem mondom, hogy az arcfestést és a légvárakat nem élvezik, sőt, imádják, és ha valaki megteheti, béreljen is, mert csak arra kell figyelnie, hogy vér ne folyjon. Ha különleges programot akarunk, de nincs pénzünk ilyenekre, akkor legyünk kreatívak. Mondjuk lemosathatjuk a gyerekekkel az autót (nyári program..), vagy ha megcsúsztunk a készülődéssel, elkészíttethetjük velük a szendvicseket. Azért ilyeneknél figyeljünk oda, például dörzsis szivacsot ne adjunk a gyerek kezébe autómosáshoz, mert drága mosatás lesz...

Aki egy panellakásban rendez bulit, az nagyon-nagyon becsülendő tagja a társadalomnak, és ugorjon a következő pontra. (Bár nem sok tippem van, hogy lehet túlélni egy partit bezárva).

Károk minimalizálása

Hogy beleférjünk az első pontban megszabott keretbe, erre is kell gondolni.

A gyerekünket szólítsuk fel, hogy rakja el azokat a játékait, amikhez nem szeretné, hogy a többiek is hozzájussanak. Aztán tisztázzuk, hogy az előlhagyott játékok viszont szabad prédának tekinthetők, és rendeltetésszerűen BÁRKI játszhat vele.

Az asztalon ne használjunk terítőt, a házirendet pedig mondjuk el a vendéggyerekeknek is. Például, hogy a hálóba nincs bemászkálás. Aztán mindent, ami hiányozna, ha megsemmisülne, rakjunk be a hálóba. És mielőtt végső megoldásként párnacsatát indítunk, nézzünk körül, mi fog eltörni.

Jó mulatást!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vasarolaszulo.blog.hu/api/trackback/id/tr801230028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kmiklos 2009.07.06. 21:18:07

Sziasztok!
Mindenkinek a figyelmebe ajanljuk a héliumos bulipalackot, mely online rendelhető és minden gyerekzsúr, parti, ballagás, születésnap nélkülözhetetlen eszköze.
Tartalma:
Eldobható héliumpalack
30 db lufi
30 db kötöző.

Kmiklos 2009.07.06. 21:20:57

@Kmiklos: a fenti linket gepeljetek be a browserbe es meglatjatok a termeket, amirol beszeltunk,a Heliumos lufi szettet, bulipalackot, mely garantalja a megfelelo hangulatot.
Balloonkit csapat

Pajala · http://vasarolaszulo.blog.hu/ 2009.07.07. 13:00:49

@Kmiklos: most így hirtelen nem érzem, hogy törzsvásárlótok leszek, de hátha valakit érdekel a link..
süti beállítások módosítása